17 ÇANAKKALE

17 ÇANAKKALE

Çanakkale İlimize ait efsaneler

Çanakkale iline ait bir efsanede  Dardanos kral soyundan gelen İlos’ un bir yarışmada benekli bir inek kazandığı, bilicilerin ona bu ineğin durduğu yerde bir şehir kurmalarını öğütledikleri, ineğin gide gide bugünkü Hisarlık Tepesi’nde durduğu ve bu sebeple İlos’ un burada bir şehir kurarak adına Ilion dediği anlatılır.

Şehrin kuruluşu gibi, ünlü Troya Savaşı’nın temelleri de mitolojik bir hikâyeye dayanır. Tüm zamanların en iyi savaşçısı olan Akhilleus’un babası kral Peleus ile deniz tanrıçası Thetis ‘in Olympos’ta yapılan evlenme merasimine çağrılmayan nifak tanrıçası Eriş, intikamını almak için üzerine ‘en güzele’ diye yazdığı altın elmayı tanrıçaların masasına atarak, en güzel benim diyen tanrıçalar arasında kavga çıkmasına sebep olur. Baştanrı Zeus’tan hakemlik yapması istenir. O da İda Dağı’nda çobanlık yapan Paris’i hakem seçer. Paris, Troya’ya uğursuzluk getireceği için yıllar önce İda Dağı’na ölmesi için bırakılmış ancak bir dişi ayı tarafından büyütülerek delikanlılık çağına gelmiş, Troia Kralı Priamos’un oğludur. Athena, Hera ve Aphrodite altın elmayı kendisine vermesi için Paris’e, tarihte ilk rüşvet olarak kabul edilen çeşitli vaatlerde bulunurlar. Paris ise altın elmayı kendisine ‘dünyanın en güzel kadınını vadeden Aphrodite’e verince, Troya’ nın sancılı kaderi çizilmeye başlamış olur. Bu duruma bozulan diğer tanrılar Paris’e lanet okurlar ve ülkesine en büyük felaketi getirmeye ant içerler.

Troya’ya gelen Paris’in İda Dağı’na bırakılan prens olduğu anlaşıldığında, kendisi saraya davet edilir. Bir müddet sonra Yunanistan’a elçilerle beraber giden Paris, Sparta Sarayı’nda Menelaos’ un güzel karısı Helene ile tanışır ve ona âşık olur. İki sevgili Aphrodite’ nin yardımıyla kaçarak Troya’ya gelirler ve böylece Akhalar ile Troya halkı arasında yaklaşık 10 yıl sürecek olan Troya Savaşı’nın sebebi oluşmuş olur. 

Yorum gönder